Różne

Jedzenie w Chinach – kuchnia pekińska

Ciekawą kwestią jest, że kuchnia, która kształtowała się w samej stolicy i jej okolicach, nie stała się tą najbardziej popularną w Chinach. Co wpłynęło na to, że taka kuchnia syczuańska zdobyła większe uznanie na świecie? Odpowiedź zdaje się nie być zbyt zaskakująca. Ogromny wpływ na taki stan rzeczy miał sam klimat tego terenu. Jest on stosunkowo chłodny, więc wymaga nieco innych składników niż w częściach znacznie cieplejszych, gdzie stawia się na znacznie lżejszą kuchnię. Innym, lecz niezwykle istotnym czynnikiem są wpływy Mongolii, przy której Pekin niedaleko leży. Często na stołach w stolicy pojawiały się potrawy z tego kraju, więc byłoby dziwne gdyby pekińska kuchnia nie zaciągnęła do swojej pewnych tradycji. Przede wszystkim w okresie zimowym gotuje się tam bardziej tłusto, więc mała popularność tych potraw nie powinna nikogo dziwić. Wyjątkowe smaki kuchni azjatyckiej można znaleźć w wielu miejscach w Polsce. Idealną opcją dla Poznaniaków na pewno będzie tanie jedzenie Poznań gdzie cały czas menu jest rozszerzane.

Kuchnia pekińska jest stosunkowo ostra. Mówi się jednak o tym, że nie jest zbyt popularna na świecie, jednakże nie można pominąć kilku bardzo istotnych faktów, mianowicie potrawy pekińskie gościły przecież na stołach dworu cesarskiego. Z tego powodu do dziś dnia posiadają ogromny kunszt i staranność wykonania. Potrawą, która jest najbardziej znana jest kaczka po pekińsku. Podczas przygotowywania dań z tej kuchni wiele produktów podsmaża się techniką „szybkiego smażenia” bez tłuszczu, aby potrawa miała dymny posmak , produkty były bardziej kruche. Najbardziej znaną potrawą z Pekinu w Polsce są pierogi wontony.

Komentarze z Facebooka

Facebook